Tuesday, May 12, 2009

Vana Narva

Lugesin ühe huvitava raamatu läbi, raamatu nimi on "Vana Narva. Ehitised ja inimesed" (2006 a.). Väga põnev oli see, et raamatus on vana Narva pildid ning kõik on kirjutatud 3 keeles: eesti, inglise ja vene. Eelkõige lugesin Narva ajaloost üldiselt, sain palju teadmisi. Nüüd tean, et Narva kuulub Põhja-Euroopa vanimate asulate hulka ja sealt on leitud u. 8000 aasta vanuseid inimasustuse jälgi. Pärast vaatasin läbi raamatut ja leidsin palju tunnetuslikuid ning huvitavaid pilte. Selles raamatus on kõige enam pilte Narva vanalinnast kui kõige väärtuslikuma arhitektuuriga linnaosast, mille hoonestus hävis viimases sõjas pea täielikult.

Kõik oli väga huvitav, seepärast tahan jagada mõnedega tundmisedega. Eelkõige oli põnev teada, et Issanda Ülestõusmise õigeusu kirik on ainus neobütsantsi stiilis sakraalehitus Eestis.
Nüüd tean, et Narva Raekoda on Eesti esimesi barokkehitisi. Börsihoone aga Raekoja platsil ehitati aastail 1695-1704 hollandi nn vanaklassitsistlikus stiilis.

Nüüd kui oleme Narvas, ei näe me mälestusmärki Raekoja platsil, mis püstitati Peeter I ja Narva lahingu auks 1874. aastal sellepärast, et võeti mälestusmärki maha 1922. aastal.
Kas te Teate, et Narva raudteesilla avamine oli 12.detsembril 1923. See oli viimane Eesti raudsild, edaspidi tehti neid raudbetoonist.
Raamatust lugesin, et„Villa Capriccio“ oli Narva-Jõesuu uhkemaid ehitisi. Selle ehitas 1874. aastal Narva linnapea ja kuurordi rajaja Adolf T.Hahn. 1930. aatail oli villas luksushotell.
Tuntud „Rootsi lõvi“ mälestusmärk Rootsi kuninga Karl XII Narva lahingus 1700. aastal saavutatud võidu tähistamiseks. Avati pidulikult Rootsi kroonprintsi Gustav Adolfi osavõtul 18. oktoobril 1936. Taastati 18.novembril 2000.
Uurisin, et varem Pimeaed „Victoria“ bastionil oli narvalaste üks lemmikpuhkepaiku, aga Narva-Jõesuu rannahoone on funktsionalistliku stiili näidis. Kahjuks, nüüd meil on uus Narva ja me ei saa näha mingid mälestusmärke ning hooneid. Mitte kõik arhitektuur oli säilinud. Aga see raamat, aitas mulle tutvustada ajalooga. Näiteks, ei teadnudki varem, et 6. mail 1923 a. Narvas oli invaliidide püha. Ei tea, kas täna on selline püha või mitte...
Narva-Jõesuu funktsionalistlik rannahoone (1935).
Allikas: Karjahärm T. "Vana Narva. Ehitised ja inimesed" (2006 a.) 2006, 143 lk.

No comments:

Post a Comment